Samsun’da iç sularda av yasağına denetim
06.05.2025 - 11:19Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Su ürünleri kaynaklarımızın korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla yürütülen denetimlerimiz aralıksız devam ediyor.
- 0
- 0
- 629
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Su ürünleri kaynaklarımızın korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla yürütülen denetimlerimiz aralıksız devam ediyor.
Doğu Karadeniz'den Ocak 2025'te yapılan su ürünleri ihracatından 7 milyon 380 bin 792 dolar gelir elde edildi.
Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde (SUMAE) Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerden gelen uzmanların da katılımıyla kalkan balığının yaşları belirleniyor.
Samsun'dan yurt dışına gerçekleştirilen 856 hayvansal ürün ve su ürünleri ihracatından 53 milyon dolar, 31,3 milyon euro ve 26,8 bin sterlinlik döviz geliri elde edildi.
Sinop'ta geçen yıl kaçak su ürünleri avcılığı yaptıkları tespit edilen 57 kişiye, toplam 2 milyon 170 bin lira para cezası uygulandı.
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Samsun, "Küçük balık yakalamak, küçük balık tüketmek, bu balıkları büyüdüğünde daha çok et vermiş, besili olarak avlamamızı engellemek demektir. İkincisi, eğer üreme faaliyetini gerçekleştirmemişse balıklar, sonraki yıllarda daha az avlanacaklarının işaretidir." dedi.
Artvin'de Çoruh Nehri üzerinde temelden 249 metre gövde yüksekliğiyle Yusufeli Barajı'ndan sonra Türkiye'nin en yüksek ikinci barajı olan Deriner Barajı'nda ilk su ürünleri hasadı yapıldı.
Sinop'un Türkeli ilçesinde su ürünleri denetimi gerçekleştirildi.
Muğla'da bu yılın 9 aylık döneminde kültür balıkçılığı tesislerinde yetiştirilen 71 bin 461 ton balık ihraç edilerek 472 milyon dolar gelir elde edildi.
Doğu Karadeniz'de 1 Eylül'den itibaren bol miktarda avlanan palamut ile yüzleri gülen balıkçılar, avcılığı yapılan su ürünleri arasında ilk sıralarda yer alan hamsi için ise geri sayıma başladı.
Karadeniz'den 2024'ün ocak-ağustos döneminde yapılan su ürünleri ihracatından elde edilen gelir, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 11 artarak 227 milyon 17 bin 717 dolara ulaştı.
Su ürünlerinde adından söz ettiren Trabzon'daki balıkçılar, 1 Eylül'de başlayacak yeni sezonu bekliyor.
Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, Tarım ve Orman Bakanlığınca getirilen hamsi avlama limitlerinin, balıkçı gemilerinin uzunluğu ve av aracı gibi özellikleri dikkate alınarak belirleneceğini söyledi.
Artvin'de, Yusufeli Su Ürünleri Kooperatifi 1. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Su ürünlerinde 2023 yılı toplam üretim miktarı, bir önceki yıla göre yüzde 18,6'lık artışla 1 milyon 7 bin 921 ton oldu ve Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı." ifadesini kullandı.
Bin 480 kilometre kıyı şeridi ile Türkiye’nin en uzun kıyısına sahip Muğla, Türkiye’de su ürünleri ve hayvansal ürünler ihracatında Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. Ülkeye önemli döviz girişi sağlayan Su Ürünleri ve Hayvansal Ürünler sektörü 137,3 milyon dolar olan ihracat rakamını Mart ayında 143,8 milyon dolara çıkardı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Atalay, balık yetiştiriciliği ve avcılık ürünlerinde geçen yıl rekor kırıldığını belirterek, "Geçen sene 1 milyon tona yakın balık elde edildi." dedi.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevki Kayış, 20 yılı aşkın zamandır bölgede balık hastalıklarının tespiti ve önlenmesi alanında ciddi katkı sunduklarını bildirdi.
Trabzon'dan geçen yıl gerçekleştirilen su ürünleri ihracatı yüzde 58 artarak 120 milyon 153 bin dolara ulaştı.
Trabzon'da, Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü (SUMAE) tarafından uygulanan "Ultra Ses Destekli Balık Jelatini Üretimi" projesi çerçevesinde somonun deri ve omurga gibi işleme atıklarından jelatin üretildi.